eVrnjacka Banja


Najposećenija banja Srbije, krunisana epitetom „Kraljica srpskog turizma“, Vrnjačka Banja, nalazi se u centralnoj Srbiji, u Raškom okrugu, na severnim obroncima planine Goč, 200 km južno od Beograda. Smeštena u Vrnjačkoj kotlinici, koja je deo doline Zapadne Morave, rasuta duž dolina Vrnjačke i Lipovačke reke, ova banja ušuškana je u prirodno okruženje Goča, koje karakterišu bujne šume i brežuljci. Goč je planina koju prekrivaju četinarske i bukove šume, brojni malinjaci, vinogradi i šljivici. Sa severa, dolazak jakih vetrova sprečavaju Gledićke planine, a sa tri ostale strane sveta, zaštićena je plećima već pomenutog Goča, te stoga ove dve planine zajedno Vrnjačkoj Banji omogućavaju blagu, prijatnu klimu. Goč je planina visoka 1.147 m, a pripada Kopaoničkom kraju. Šire planinsko područje Vrnjačke Banje, pored Kopaonika ( 2.017 m) i Goča, obuhvata i planine Željin (1.785 m), Stolovi (1.375 m) i Jastrebac (1.492 m), što su sve planinske lepotice Srbije, koje svojom lepotom ulepšavaju okruženje ove banje.

Vrnjački kraj, bogat je planinskim potocima i rekama, koji hladni i brzi, iznalaze svoje puteve u velike reke ovog podneblja. Najveća i najbliža takva reka, svakako je Zapadna Morava, a tu su još i Ibar, zapadno od banje i Rasina, na istoku.

Nadmorska visina Vrnjačke Banje, varira između 210 i 300 m, a njena klima je umerno-kontinentalna, sa blagim odstupanjima zbog lokalnih specifičnosti. Ovo znači blaga, prijatna leta i umerne zime. Prosečna temperatura u Vrnjačkoj Banji na godišnjem nivou iznosi 10.3 ᵒC, a vlažnost vazduha 77.7%. Najsuvlji mesec je avgust, sa druge strane, najvlažniji je decembar.

Izuzetno povoljan geografski položaj Vrnjačke Banje, čini je pristupačnom, odakle god da ste se zaputili. Velike balkanske saobraćajnice, spojene su drumskim i železničkim saobraćajem u dolini Zapadne Morave, što banju čini odlično povezanom sa svim krajevima Srbije. Od većih gradova Srbije, Vrnjačkoj Banji najbliži su Trstenik ( 7 km ), Kraljevo ( 27 km ) i Kruševac ( 34 km ). Za dalju orijentaciju treba pomenuti da je, primera radi, Niš od Vrnjačke Banje udaljen 125 km, Kragujevac 84 km, Čačak 70 km, Novi Sad 282 km, itd. Iz Beograda do Vrnjačke Banje najlakše je stići ili magistralnim putem E 761 ili autoputem E 75 (do Pojata).